Άγγελος Μπλέτσας: Η τεχνολογία μπορεί να δώσει απτές λύσεις, businessnews.gr

Feb 20 • ARTICLES • 3657 Views • Comments Off on Άγγελος Μπλέτσας: Η τεχνολογία μπορεί να δώσει απτές λύσεις, businessnews.gr

iot (62)

Συνέντευξη του καθηγητή Άγγελου Μπλέτσα στον Γιάννη Χαραμίδη και το businessnews.gr

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το ΜΙΤ Enterprise Forum Greece και το MIT Club of Greece διοργανώνουν στα πλαίσια του κύκλου εκδηλώσεων Technologies That Matter, την εκδήλωση Internet of Things: Ευκαιρίες και Κίνδυνοι, και προσκαλούν σε συμμετοχή νέους επιχειρηματίες από το χώρο της τεχνολογίας και των επιστημών, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου, 2015, στις 19:00. Οι συμμετέχοντες μέσα από παρουσιάσεις case studies και ανοιχτές συζητήσεις εκπροσώπων της τεχνολογίας και της επιχειρηματικής δράσης θα αναλύσουν εξελίξεις αιχμής στον τομέα του Internet of Things ανιχνεύοντας τις ευκαιρίες που δημιουργούνται αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης το businessnews.gr μίλησε με τον ομιλητή Άγγελο Μπλέτσα, αναπληρωτή καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης. Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα είπε ο κ. Μπλέτσας:

Ως αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και έχοντας μία σημαντική εργασιακή εμπειρία σε τεχνολογικά πεδία, θα θέλαμε να μας δώσετε αφενός τον προσωπικό ορισμό σας στην έννοια «internet of things» και αφετέρου να μας δώσετε κάποια απτά παραδείγματα εφαρμογής της συγκεκριμένης τάσης τόσο σε καθημερινό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο.

Ήδη υπάρχουν εμπορικές εφαρμογές όπου ασύρματα δίκτυα θερμοστατών ανιχνεύουν την ύπαρξη ανθρώπων στα δωμάτια ενός σπιτιού, «μαθαίνουν» τις επιθυμητές ρυθμίσεις θερμοκρασίας των ενοίκων και μπορούν να μεταδώσουν το θερμοκρασιακό προφίλ ολόκληρου του σπιτιού χιλιόμετρα μακριά, μέσω του Διαδικτύου. Ας μην ξεχνάμε επίσης κρίσιμες τεχνολογίες αισθητήρων στο σημερινό αυτοκίνητο, όπως οι αερόσακοι ή το σύστημα πέδησης (φρένων) ABS, τις οποίες όχι μόνο καθημερινώς χρησιμοποιούμε αλλά σε μεγάλο βαθμό σε αυτές βασίζουμε την ασφάλεια της ζωής μας. Μελλοντικά, η αυτοκινητοβιομηχανία θα ήθελε αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς, τα οποία θα επικοινωνούν μεταξύ τους και θα διαμοιράζονται μαζική συλλογή δεδομένων από αισθητήρες για έγκαιρη προειδοποίηση και αποφυγή ατυχημάτων. Το όραμα αυτό δεν είναι και τόσο μακρινό, αν σκεφτούμε πως πολλά συστήματα στην σημερινή αεροναυτιλία, είναι ήδη αυτοματοποιημένα, με περιορισμένη ανθρώπινη συμμετοχή.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τις ραδιοσυχνοτικές τεχνολογίες αναγνώρισης ταυτότητας (Radio Frequency Identification-RFID) και τις σχετικές ετικέτες, οι οποίες είναι ασύρματοι πομποδέκτες χωρίς μπαταρία, με ευρεία χρήση στην εφοδιαστική αλυσίδα, στα έξυπνα εισιτήρια αλλά και στις εφαρμογές κινητού ως «ηλεκτρονικό πορτοφόλι». Τέλος, θα μπορούσα να αναφέρουμε τα ασύρματα δίκτυα συλλογής και επεξεργασίας βιολογικών σημάτων (όπως το ηλεκτρο-εγκεφαλογράφημα ή το ηλεκτρο-οφθαλμογράφημα), με πληθώρα εφαρμογών, όπως η επικοινωνία ανθρώπου-μηχανής χωρίς χρήση πληκτρολογίου, ομιλίας ή χειρονομιών.

Συνεπώς, η έννοια Internet of Things (ΙοΤ) αφορά ένα ευρύτατο και γοργά μεταβαλλόμενο σύνολο τεχνολογιών και εφαρμογών διαδικτύωσης, εστιάζοντας στους αισθητήρες του φυσικού περιβάλλοντος, στους πομποδέκτες και στα πρωτόκολλα μεταφοράς της πληροφορίας, καθώς και στην επεξεργασία και αξιοποίηση της πληροφορίας, με πιθανή μάλιστα αυτενέργεια (actuation) του ίδιου του δικτύου (π.χ. κλείσιμο του φωτός ή ρύθμιση ενός θερμοστάτη σε ένα δωμάτιο, επιβράδυνση ενός αυτοκινήτου μετά από σήμα προπορευόμενου οχήματος κλπ). Προσωπικά, πιστεύω πως η μεγάλη αλλαγή στον χώρο του IoT έρχεται από τις τεχνολογίες συλλογής ενέργειας (energy harvesting), έτσι ώστε οι αισθητήρες να λειτουργούν χωρίς μπαταρία, καθώς επίσης και από την ανάγκη για ολιστική, ενοποιημένη σχεδίαση υλικού/λογισμικού των αισθητήρων και των πομποδεκτών, ώστε να μειωθεί η συνολική κατανάλωση ενέργειας.

Περισσότερα>

Related Posts

Comments are closed.

« »