Παράταση αιτήσεων για τον διαγωνισμό startup του MITEF Greece, fortunegreece.com

Jan 14 • ARTICLES • 2189 Views • No Comments on Παράταση αιτήσεων για τον διαγωνισμό startup του MITEF Greece, fortunegreece.com

MITEF-Greece

Το Fortunegreece.com μίλησε με την κ. Κατερίνα Σαριδάκη, Γενική Διευθύντρια του MITEF Greece η οποία απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Ποιοι είναι οι ιδανικοί υποψήφιοι για το Startup Competition του MITEF Greece;

Αναζητάμε εξωστρεφείς startups ή ομάδες, οι οποίες διακατέχονται από το πάθος και την επιθυμία να εργαστούν σκληρά και παράλληλα διαθέτουν τη δημιουργική ικανότητα να αναπτύξουν προϊόντα ή υπηρεσίες που θα κατακτήσουν την εγχώρια και παγκόσμια αγορά. Ως βασικά κριτήρια ορίζονται τα εξής:

– Τεχνολογική Καινοτομία: Το υψηλό επίπεδο δημιουργικότητας, που χαρακτηρίζει το προϊόν ή την υπηρεσία, προκειμένου να βελτιώσει ήδη υπάρχουσες λύσεις ή να προσφέρει νέες λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα.

– Ικανότητα επεκτασιμότητας/εξωστρέφεια: Η επιχειρηματική ιδέα θα πρέπει να μπορεί να αναπτυχθεί πέραν των συνόρων της ελληνικής αγοράς. Ιδανικά, η εκάστοτε επιχείρηση θα πρέπει να έχει διεθνή προσανατολισμό και να μπορεί εύκολα να αναπαραχθεί σε περιφερειακό ή παγκόσμιο επίπεδο.

– Αντίκτυπος: Τις προοπτικές που έχει μια καινοτομική startup να διακριθεί ως εταιρία και να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Τα 3 αυτά στοιχεία συναποτελούν τα βασικά κριτήρια επιλογής των 25 επικρατέστερων ομάδων που θα περάσουν στην επόμενη φάση. Η κριτική επιτροπή, που περιλαμβάνει επενδυτές και καταξιωμένους επαγγελματίες θα αξιολογήσει και επιλέξει τις 3 νικήτριες ομάδες, που θα επιδείξουν: α) σημαντική βελτίωση της αξίας της επιχειρηματικής τους πρότασης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, και β) τις καλύτερες προοπτικές για εμπορική αξιοποίηση και ανταγωνιστική παρουσία στη διεθνή αγορά.

Τι λείπει από το οικοσύστημα των startup στην Ελλάδα ώστε να «απογειωθεί» ο τομέας;

Το οικοσύστημά μας διανύει ακόμα τα πρώτα του βήματα και όλοι οι εμπλεκόμενοι μπήκαν λίγο «απότομα» στο παιχνίδι, με μεγάλες προσδοκίες για άμεσα αποτελέσματα. Όμως το να διαθέτεις μια startup δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μόδα ούτε ως επικοινωνιακό μέσο εξασφάλισης γρήγορου κέρδους. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, ανοιχτό μυαλό, ικανότητα να προσαρμόζεσαι γρήγορα στα νέα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς, να διαθέτεις ικανούς συνεργάτες, στελέχη και συμβούλους και κυρίως να διαθέτεις το όραμα και την πίστη ότι μπορείς να πετύχεις. Κι αν δεν πετύχεις, τότε να έχεις τη δύναμη να το αντιμετώπισες, να αναγνωρίσεις τα λάθη και να προχωρήσεις παρακάτω με νέες ιδέες.

Υπάρχει πολύ δυναμικό «κρυμμένο» σε εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα της χώρας μας, αλλά και στην ευρύτερη ελληνική αγορά, που διαθέτει υψηλό τεχνικό υπόβαθρο, καινοτόμες ιδέες και λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα αλλά δεν κατέχει ακόμα τις κατάλληλες επιχειρηματικές δεξιότητες. Αυτό το δυναμικό χρειάζεται έμπνευση και κίνητρα προκειμένου να δημιουργήσει εταιρίες που θα αλλάξουν τον κόσμο. Το μέλλον των startups στην Ελλάδα μπορεί να είναι εξίσου λαμπρό. Χρειάζεται όμως να χτιστεί πάνω σε μια συντονισμένη, καλοπροαίρετη και διαφανή προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων σε διάφορα επίπεδα. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν οι συνθήκες, το δυναμικό και το όραμα για να επιτευχθεί ένα υγιές, εξωστρεφές και πολλά υποσχόμενο οικοσύστημα.

Περισσότερα>

Related Posts

Comments are closed.

« »