Φωτεινή Αγραφιώτη: Ηλεκτρονική ταυτότητα με αποτύπωμα τον χτύπο της καρδιάς, H Kαθημερινή

Nov 17 • ARTICLES • 2307 Views • No Comments on Φωτεινή Αγραφιώτη: Ηλεκτρονική ταυτότητα με αποτύπωμα τον χτύπο της καρδιάς, H Kαθημερινή

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μπακογιάννη, Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός

Ήταν μόλις 25 ετών, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, όταν ανακάλυψε ένα νέο επιστημονικό πεδίο στη βιομετρική: την ταυτοποίηση ενός ανθρώπου από το χτύπο της καρδιάς του. Έτσι, οδηγήθηκε σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Δημιούργησε ένα βραχιόλι, το Nymi, το οποίο με «κωδικό» τον παλμό της καρδιάς του χρήστη μπορεί αυτόματα να ξεκλειδώσει τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή ή το κινητό του τηλέφωνο! Και ενώ το Nymi έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στην αγορά του Καναδά και των ΗΠΑ, εκείνη εγκατέλειψε το συγκεκριμένο πρότζεκτ για να αφοσιωθεί εκ νέου στην έρευνα. Ως επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας στα Architech Labs, δημιουργεί καινοτόμους τεχνολογίες που προσπαθούν να κάνουν τους υπολογιστές να… σκέφτονται όπως οι άνθρωποι. Η Φωτεινή Αγραφιώτη κατάγεται από την Κοζάνη και είναι απόφοιτος του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ήρθε στην Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες για να μοιραστεί την εμπειρία της στο συνέδριο StartSmart Greece, που διοργανώνεται από το MIT Enterprise Forum Greece με στόχο να ενημερωθεί και να αναπτυχθεί η ελληνική τεχνολογική επιχειρηματική κοινότητα.

Ήσασταν από μικρή αυτό που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν «whiz kid»;

Μου άρεσαν οι υπολογιστές. Ο μπαμπάς μου είχε έναν κουμπαρά για να βάζω μέσα ένα κατοστάρικο κάθε φορά που έμπαινα στο Ίντερνετ, διότι η σύνδεση ήταν τότε πολύ ακριβή.

Οπότε η χρήση του υπολογιστή ήταν περιορισμένη στο σπίτι σας;

Απλώς έμπαινα στο Ίντερνετ όταν οι γονείς μου έλειπαν από το σπίτι. Ήταν και οι δύο καθηγητές σε λύκειο: ο πατέρας μου μαθηματικός και η μητέρα μου οικονομολόγος. Πρόσφατα ήμουν στην Κοζάνη και θυμήθηκα πώς ο μπαμπάς μου μου έμαθε μαθηματικά. Ξαπλώναμε κάτω από το τραπέζι της τραπεζαρίας και γράφαμε πάνω στο ξύλο. Μάλλον δεν θα μου άρεσαν και προσπαθούσε να τα κάνει παιχνίδι.

Στα περισσότερα κορίτσια δεν αρέσουν τα μαθηματικά και η τεχνολογία;

Δεν ξέρω. Στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ένας καταπληκτικός καθηγητής, ο Απόστολος Δόλλας, με κάλεσε και μου είπε: «Φωτεινή, μέχρι τώρα δεν είχαμε πολλά κορίτσια στα εργαστήριά μας, οπότε δεν ξέρω εάν θα φερόμαστε όλοι καλά. Εάν αισθανθείς άσχημα για οποιοδήποτε λόγο, να μου το πεις».

Αισθανθήκατε άσχημα;

Τότε δεν το είχα συνειδητοποιήσει. Τώρα βλέπω ότι υπάρχει το λεγόμενο «boys’ club» σε πολλά πράγματα.

Πώς σας ήρθε η πρωτοποριακή ιδέα για την ταυτοποίηση μέσω καρδιογραφήματος;

Η έρευνά μου άρχισε όταν διάβασα ένα άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό που έλεγε ότι τα καρδιογραφήματα των ανθρώπων είναι διαφορετικά.

Περισσότερα>

Related Posts

Comments are closed.

« »